Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το δημόσιο – Τοποθέτηση του Χ. Κατσώτη (VIDEO)

Το σύνολο των ρυθμίσεων που περιέχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπηρετεί τους στόχους της άρχουσας τάξης για εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος,  μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το δημόσιο τομέα.

Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι την «κύρια ευθύνη για τα χάλια της δημόσιας διοίκησης έχουν πρωτίστως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ που διαμόρφωσαν και διαχειρίστηκαν τον δημόσιο τομέα. Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτό το σύστημα διαχειρίζεται».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι δεν περιλαμβάνουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και την μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ και επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για απαγόρευση του μέτρου τόσο της πολιτικής επιστράτευσης όσο και της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ζήτησε μάλιστα να αντικατασταθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση με την πρόταση του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά όλων των απολυμένων και διαθεσίμων δημοσίων υπαλλήλων, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση απαντά αρνητικά «αφήνοντας έξω τους πιο αδύναμους εργαζόμενους, αυτούς που είναι με συμβάσεις για αρκετά χρόνια», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 300 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει τροπολογία για το θέμα αυτό.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών στη ψήφιση του σχεδίου, αλλά θα ψηφίσει άρθρα που θεωρεί ότι λύνουν κάποια από τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική των αντιλαϊκών ανατροπών των προηγούμενων κυβερνήσεων. (Δείτε το βίντεο)

Γ. Κατρούγκαλος: Στη λογική της διαχείρισης για αποτελεσματικό αστικό κράτος

Στη λογική της  διαχείρισης  του αντιλαϊκού πλαισίου που διέπει την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κινήθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Επιτροπή.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια πρώτη στάση των θεσμικών παρεμβάσεων σε βάθος εξαμήνου, λέγοντας ότι σε ένα μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και για το σύστημα αξιολόγησης, η οποία διατηρείται αλλά  θα εισαχθούν νέοι θεσμοί, όπως ανέφερε. Διατηρείται επίσης και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά «εθελοντικά», όπως επισήμανε ο υπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό δίκαιο επαναφέρεται το τεκμήριο της αθωότητας του δημοσίου υπαλλήλου και ο θεσμός της δυνητικής αργίας που θα ισχύει για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την πολιτική επιστράτευση των απεργών, λέγοντας ότι θα αντικατασταθεί με την «επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών».

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ «γιατί η παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, κ. Γ. Κατρούγκαλου, δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί μία ακόμα εκτός ουσίας «κοκορομαχία», όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η εισήγηση του νομοσχεδίου δεν μπορεί να γίνει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, όσο εκκρεμούν απαντήσεις από την πλευρά του σχετικά με την επαγγελματική σχέση που διατηρούσε ως δικηγόρος πριν γίνει υπουργός με απολυμένους δημόσιους υπάλληλους.

Advertisements
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.