Προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ NON OMNIS MORIAR

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΗ 2015 προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ NON OMNIS MORIAR

Με αφορμή την απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία.

Μετά από δυο χρόνια προσπάθειας ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR» από την κολεκτίβα «Λοκομοτίβα», σε σκηνοθεσία της Θεοδοσίας Γραμματικού, φωτίζονται, πτυχές που έκαναν αυτόν τον αγώνα τόσο ξεχωριστό.
Ο τίτλος του «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση και σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα). Αυτό θέλει να αναδείξει το ντοκιμαντέρ.
Βασιζόμενο στον χρόνο ακολουθεί την εξέλιξη της απεργίας. 9 μήνες απεργία, 9 μήνες καταγραφής.

Η ταινία μας μεταφέρει στο Εργοστάσιο Ελληνικής Χαλυβουργίας το Νοέμβρη του 2011. Ο ήχος των μηχανών καλύπτεται από τις έντονες συζητήσεις των εργατών. Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση απολύσεων. Οι μηχανές σταματούν και οι εργάτες μαζεύονται για τη γενική τους συνέλευση.

Στο τραπέζι πέφτουν δύο προτάσεις από την εργοδοσία: είτε απολύσεις είτε πενθήμερη πεντάωρη εργασία με την ανάλογη μείωση των αποδοχών.
Οι χαλυβουργοί με τεράστια πλειοψηφία απορρίπτουν και τις δύο προτάσεις και αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία.

Κανείς δε περίμενε να κρατήσει τόσο!!!

Κανείς δεν περίμενε τόση αλληλεγγύη από τον κόσμο!!!

Κάνεις δε περίμενε ότι θα έβγαινε πιο δυνατός από αυτή τη μάχη!!!

Σχεδόν όλοι όμως αισθάνθηκαν απολυμένοι από την πρώτη στιγμή που τους ήρθε το τελεσίγραφο της εργοδοσίας: Απόλυση ή μείωση του μισθού.

Σχεδόν όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν πάλευαν μόνο για τον εαυτό τους, για τα αιτήματα τους στο εργοστάσιο, αλλά για όλη την εργατική τάξη.

Σχεδόν όλοι, γιατί υπάρχουν πάντα και αυτοί που δεν συμμετέχουν στους αγώνες κοιτώντας το προσωπικό μικρο-συμφέρον τους, αδιαφορώντας για τους συναδέλφους τους, ελπίζοντας στο «έλεος του αφέντη».

Σχεδόν όλοι, γιατί πάντα υπάρχουν τα τσιράκια των αφεντικών που γίνονται προδότες της τάξης τους.

Η απόφαση όμως πάρθηκε, η πύλη της ελληνικής χαλυβουργίας για τους επόμενους εννιά μήνες, που θα κράταγε η απεργία τους, θα γινόταν φάρος για ολόκληρο το ταξικό αγωνιστικό κίνημα.

Μια απεργία που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα διαρκούσε εννέα ολόκληρους μήνες. Όπως δεν μπορούσε να προβλέψει και την αλληλεγγύη από τον κόσμο. Η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν αυτή που τους έδινε δύναμη μέχρι το τέλος.

Η προβολή θα αρχίσει στις 8:30 μμ στο Θέατρο του Πάρκου Καλαβρύτων ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Advertisements
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.